In facultate am studiat, dupa cum bine stiu unii dintre voi, publicitatea. Si, in facultate, ca si in alte domenii, profesorii s-au bazat pe exemple ca sa retinem anumiti termeni, sa intelegem modul in care a actionat o strategie si asa mai departe. Exemplele sunt foarte importante in general, in viata. Exemple bune, care te ajuta in mod direct, care iti creeaza un standard sau exemple negative care iti arata partea de “asa NU”.
Ce treaba au toate astea cu titlul? Ei bine, ieri s-a tinut o conferinta de presa la JW Marriott, in Bucuresti, care a avut ca subiect rebrandingul Bitdefender si lansarea versiunii 2012. Stiu ca multi au scris recenzii despre antivirus in sine si au zis si cateva cuvinte despre rebranding si eveniment, dar nu au intrat foarte mult in detalii. Pentru ca stiu cate ceva despre advertising (desi nu suficient), eu vreau sa imi exprim parerea in ceea ce priveste imaginea noua de brand.
Cati dintre voi stiau ca BitDefender este firma romaneasca?
Sunt 90% sigura ca multi dintre voi au gandit adineaori “Ce? E firma romaneasca?” pentru ca in general nu ne prea intereseaza cine ce produce, ne intereseaza mai mult performanta, calitatea. BitDefender este o companie romaneasca fondata in anul 2001, de catre dl. Florin Talpes, actualul CEO si produsele lor sunt distribuite international, in peste 100 de tari. Bitdefender are peste 400 de milioane de utilizatori in toata lumea si o data cu schimbarea de imagine au lansat si versiunea Total Security 2012.
Cati dintre voi sunt mandri ca sunt romani?
O alta intrebare care ne pune in dificultate de multe ori: imi iubesc sau imi urasc tara? Cam asta a fost dilema de inceput si a celor de la Brandient, “Suntem o companie cu un touch romanesc sau suntem o mare corporatie multinationala, ceea ce suntem…” spune dna. Aneta Bogdan, in prezentarea de ieri. Dupa 6 luni s-au hotarat ca in “ADN-ul nostru (al companiei) sa existe ceva mai mult decat best protection, atunci lucrurile s-au legat. Cand am hotarat ca BitDefender vrem sa fie mai mult decat unul dintre brandurile lider ale lumii tehnologiei de astazi, vrem sa fie un brand romanesc, un port-drapel al IT-ului romanesc, atunci a fost OK”. Transformarea lor de imagine, din punctul meu de vedere, este una nu foarte buna, ci excelenta! Au schimbat un logo anost, care nu inspira absolut nimic important, intr-unul puternic, reprezentativ, de care orice companie ar fi mandra. Lupul dacic, un simbol plin de istorie si semnificatii sustine perfect sloganul si restul mesajelor transmise de companie. Nicolae Iorga vorbea despre steagul dacic ce continea acest simbol si era de parere ca nu e “numai un simbol animalic, ci esenta religiei stramosesti”. Asadar, cei de la Brandient s-au dus mult mai departe in timp, in urma cu sute si mii de ani, s-au dus la trecutul de care nu ne este rusine, de care suntem mandri. Si in urma prezentarii de ieri am simtit mandrie in faptul ca sunt romanca si asta mi-a placut foarte mult, au reusit sa trezeasca in mine sentimentul pe care nu il am decat la meciurile la care echipa nationala
“In spatele succesului sta echipa”
Ceea ce mi-a placut foarte mult a fost si sinceritatea directorului, Florin Talpes, care a spus ca “in spatele succesului sta echipa” si a multumit partenerilor din intreaga lume pentru ca ei sunt in fapt “the key element of our business strategy“. Bogdan Dumitru, Chief Technology Officer, a inceput discursul foarte emotionat, cu o gluma “the PR team told me to prepare a speach, which I obviously didn’t” ce a mai relaxat putin atmosfera. A scos in evidenta una dintre cele mai mari schimbari a noii versiuni BitDefender, aceeea ca urmareste/protejeaza de virusi utilizatorii din mediile online mai bine decat orice alt antivirus. La microfon a fost invitat si Rares Stefan, directorul departamentului de solutii pentru companii, ce a declarat ca “the people are everything” si ca in ciuda faptului ca “the security companies are struggling”, “for the last 10 years, the effort of the team was amazing”. (N.B. citatele au fost redate cu aproximatie)
Am intalnit foarte multi oameni la aceasta conferinta de presa si chiar am spus la un moment dat ca pana si numele a fost din start bine ales. BitDefender este un nume care iti da cel putin o idee despre ce ar putea fi daca nu ai mai auzit niciodata de el, iar cu noua imagine si pozitionare pe piata, cred ca s-au plasat cu mult mai sus in topul brandurilor.
Procesul de rebranding a durat 24 de luni si a costat aproape un milion de euro. Cele doua animale din simbol, sarpele si lupul, sugereaza vigilenta, “awake“, putere, sugereaza o foame pentru victorie si cam asta mi-a inspirat si atitudinea celor din echipa si natura produsului. Au pus mana pe un logo bun, ce reflecta caracteristicile care vor sa fie transmise prin produs si m-am mirat ca nici o alta companie nu s-a gandit sa foloseasca lupul dacic ca logo. Eu aplaud rezultatul lor si evenimentul de ieri si pentru mine asta e un exemplu demn de urmat in publicitate, un exemplu de ASA DA!